Låna pengar till skog

De flesta som köper skog behöver låna pengar för att finansiera köpet. I likhet när andra lån ska tecknas är det mycket viktigt att jämföra en rad olika banker innan man bestämmer sig var lånet ska tecknas. Bara genom att få någon tiondels lägre ränta blir räntekostnaden per år betydligt lägre.

Det finns flera vägar att gå för att låna pengar till sitt skogsinköp. En sak som avgör vilken typ av lån som ska tecknas är om det är ett företag eller en privatperson som ska köpa skogen. Utöver det vilken ekonomisk situation som personen är i och om skogen eller annat går att använda som säkerhet till lånet.

Företagslån

De som driver skogen i ett företag kan kontakta bankerna för att diskutera företagslån med skogsfastigheten som säkerhet. Då både summa, belåningsgrad och ränta kan skilja rejält mellan olika banker är det alltid viktigt att kontakta flera banker för att därigenom se var man kan få bäst avtal.

Köpa skogEtt företagslån kan även tecknas för de som har enskild firma. Däremot är man personligen ekonomiskt ansvarig för sin enskilda firma vilket gör att det inte finns någon juridisk fördel med att ta ett företagslån. Har man möjlighet att höja bolånet brukar detta vara ett bättre ekonomisk alternativ.

Via bolånet

Då bostad är en av de största säkerheter som går att erbjuda bankerna när ett lån ska tecknas är det även detta lån som ger den lägsta räntan. För en privatperson som vill köpa skog kan det bästa alternativet i många fall därmed vara att höja bolånet och använda dessa pengar till skogsinvesteringen. Detta i alla fall upp till 85% av bostadens värde.

Privatlån

Ett privatlån bör vara det sista alternativet när pengar ska lånas till skog. Orsaken är att privatlån är lån utan säkerhet vilket gör att räntenivån blir betydligt högre än på lån med säkerhet. Däremot kan man ibland behöva komplettera ett lån med skogsfastigheten som säkerhet med ett privatlån. Orsaken är att man på de större lånen enbart får låna upp till viss procent av fastighetens värde. Exempelvis kan Danske Bank nämnas som (2016) lånade ut pengar till ca 70% av skogens totala värde. Resten måste därmed betalas kontant eller med ett lån utan säkerhet, privatlån.

Låna pengar med skogen som säkerhet

Det är inte lika vanligt att banker erbjuder att låna pengar med skogsfastigheter som säkerhet som att de erbjuder bolån för bostäder. Men utbudet är ändå relativt stort och detta främst hos de större svenska bankerna. Genom att använda skogen som säkerhet få låna pengar med mycket låg ränta. Hur stor del av skogsfastighetens värde som får lånas varierar (Ex. Danske Bank 70%, Handelsbanken 75%). Utöver det hur lång tid som lånet kan läggas upp på och räntor. Men oavsett vilken bank som väljs så kan man aldrig belåna skogen upp till 100% av dess värde. Därmed behöver man komplettera med eget kapital, privatlån eller annat lån.